Двуезични книги за шевиците от Русенско получи като дарение Община Русе

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден авторката Здравка Димитрова дари 10 луксозни двуезични издания на книгата си „Български шевици от русенския регион“ на Община Русе. Тя се срещна с кмета Пенчо Милков и със зам.областния управител Людмил Христов.

„Книгата е много ценна за нас като българи и русенци. Благодаря от името на съгражданите ми за ценното дарение, с което ще разказваме на чуждестранните си гости за силата на българския дух и богатите истории, вплетени в тези уникални шевове“, заяви кметът Пенчо Милков.

Изданието ще бъде представено официално на 11 май, от 18 часа, в зала „Европа“ на Доходно здание. А от днес до 12 май във фоайето на Доходното здание всеки ще може да разгледа и изложба от над 70 лично извезани шевици от Здравка Димитрова.

Здравка Димитрова е родена в гр. Русе и израства в с. Сандрово. От 1990 г. живее в САЩ, но през последните години прекарва все по-голяма част от времето си в родината. Любовта й към българския фолклор я подтиква да издирва и съхранява автентични български шевици, носии и книги на етнографска тематика.

Авторката ще дари всички свои авторски приходи от книгата „Български шевици от русенски регион“ на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

Exit mobile version