Двойна стипендия за бъдещи медсестри, планират се 10 модерни болници /ВИДЕО/

Здравното министерство обсъжда проект, който да гарантира равен достъп на всеки гражданин до медицинска помощ, съобщи в Бяла здравният министър проф. Костадин Ангелов. Идеята е страната да се раздели на 10 области, като във всяка една функционира по една болница, която е напълно идентична с останалите 9. „В тези 10 болници държавата да насочи усилията си и те да бъдат достатъчно добре модернизирани с апаратура и с медицински екипи, като в тях всеки един пациент, който постъпи, било по спешност или планово, да получава медицинската грижа такава, каквато ще я получи в останалите 9 болници. Много е важно на територията на тази болница да е развита много добре инфраструктурата като Спешна помощ, като достъп до лечебното заведение. Това ще гарантира достъпът на пациента в т.нар. златен час до това лечебно заведение“, обясни министърът.

Най-големият проблем обаче е с осигуряването на медицински специалисти. Затова първата стъпка е да се увеличи броят на желаещите да учат за медицински сестри. „С решение на правителството сме приели професията медицинска сестра да стане приоритетна специалност, което означава следното – всяко висше училище, което отпусне повече бройки за обучението на медицински сестри, ще получава допълнително финансиране. Всеки студент, който се запише за професионалист по здравни грижи, ще получава двойна стипендия“, каза проф.Ангелов.

За да бъдат мотивирани да останат в България, е нужно и увеличаване на работните заплати в системата на здравеопазването. Министърът обяви, че от 1 януари т.г. брутните възнаграждения на всички, които работят в болничното здравеопазване , са увеличени съответно с 600 лв. на лекарите, 360 лв. на сестрите, 120 лв. на санитарите.“Всички останали, които не попадат в тези групи, а са нает персонал, техните допълнителни възнаграждения ще бъдат осигурени от лечебните заведения, като ние ще търсим възможности те да бъдат покрити до края на тази година“, каза още той.

Exit mobile version