Две изложби, посветени на жените, показва русенският музей в страната

Две изложби, посветени на жените, ще покаже Регионален исторически музей – Русе в музеи в страната по повод предстоящия 8 март.

Тази вечер в Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот етнографът Искра Тодорова ще открие изложбата „Жените в обществото“, която проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стила „Български модерн“, абитуриентски рокли. Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

На осми март уредникът Ренета Рошкева ще открие в Историческия музей в Петрич мобилната изложба „Жените в историята“. Експозицията представя вдъхновяващи примери на жени, отстояващи правото си на избор, визуализирани са образи и имена, довели до промяна в мисленето и нагласите на обществото по отношение на мястото и ролята на жените в съвременното общество. Знанието за процесите на развитие и формиране на модерните концепции за жената и нейните лични и професионални достижения е важна част от паметта за миналото и е съществена елемент от местното културното наследство и неговата употреба.

Изложбата е съставена от 15 постера, оформени в две тематични направления – възникване, развитие и утвърждаване на идеята за еманципираната жена и примери от конкретни области на науката, културата и спорта, демонстриращи стремежите на нежния пол към успех. Експозиционните платна развиват темата за възникването на феминизма и неговите първи проявления в световен мащаб. Във фокуса на изложбата попада зараждането и историята на женското движение в България като акцент е поставен върху някои от най-значимите организации, осъществявали дейност на територията на Русе като дружествата „Стопанка“ и „Добродетел“. Особено внимание е обърнато на конгресите на Българския женски съюз, където акцент отново е върху избирателното право на жената, говори се за ролята на жените в първите масови протести срещу хлорните обгазявания в Русе през 80-те години на ХХ в., извеждат се на преден план имена и образи на родни и световни лидерки, чиято житейска кауза е промяна на стереотипите, свързани с жените.  Изложбата представя и кратка хронология в световен мащаб на възможността дамите да упражняват правото си на глас по време на избори. Втората тематична линия в експозицията разказва за постиженията на жените в областта на медицината, литературата, сценичните изкуства и спорта.

Автори на изложбата са Ренета Рошкева от Историческия музей и Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства 21“.

Изложбата „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ се случи по проект на Сдружение „Европейски пространства 21“ и Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Exit mobile version