Две баржи за спасителни дейности по р.Дунав получиха кръщение в Русе /ВИДЕО/

Русе и Лом вече имат баржи за провеждане на аварийно-спасителни дейности за борба с бедствия и аварии по река Дунав. Те са придобити от ИА „Морска администрация“ по трансграничен проект между България и Румъния, а тържествената церемония по кръщаването на специализираните несамоходни плавателни средства се състоя в Русе. Кръстници на двете баржи станаха зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова и председателят на Асоциацията на Дунавските общини Мария Цанкова, които разбиха бутилки шампанско в корпусите.

Плавателните съдове са снабдени с необходимата техника, за да могат да локализират разливи на гориво или на превозвани опасни субстанции от плавателни съдове. Те разполагат и с техника за пожарогасене, която може да ликвидира пожар на кораб или друг плавателен съд. Този тип самоходни кораби могат да изпомпват и вода, ако плавателен съд се наводни.

Новата техника е доставена по проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“, изпълняван по програма ИНТЕРРЕГ V-A. Баржите ще покриват общия българо-румънски участък от реката, като се предвижда да бъде направена и обща информационна система. Чрез нея ще се реагира веднага при необходимост и съдовете ще бъдат изпращани на мястото на инцидента. Пожеланията, отправени от официалните лица на церемонията, бяха да не се налага новите придобивки да се ползват, но пък е добре, че ги има.

Exit mobile version