Двама русенци ще лежат в български затвор за престъпления в чужбина

Двама русенци ще лежат в български затвор за престъпления, извършени в чужбина. Състав на Окръжен съд – Русе призна и прие да се изпълнят у нас присъда на датски съд и присъда на финландски съд, с които двама български граждани са осъдени съответно на 6 години и на 5 години лишаване от свобода.

31-годишният русенец Д. А. е осъден от датски съд на лишаване от свобода за срок от 2191 дни /6 години/ за това, че на 22 септември 2020г. в гр. Вилборг, Дания, е направил опит да убие И. А., като престъплението му останало недовършено поради оказана спешна медицинска помощ на пострадалия. Присъдата е влязла в законна сила на 26 май 2021г.

43-годишният А. С. пък е осъден от финландски съд на лишаване от свобода за срок от 1825 дни /5 години/ за три престъпления: внесъл, произвел и продал на няколко пъти голямо количество много опасен наркотик- 1050 таблетки екстази, около килограм амфетамин и с други лица организирал нелегален внос на дрога.  Присъдата е влязла в законна сила на 22 юни 2021г.

Тъй като наложените на русенците наказания не надвишават максималния срок за съответните престъпления по нашето законодателство, присъдите, наложени в чужбина, ще бъдат изпълнени в Българияпри първоначален строг режим. Приспаднато е предварителното задържане на Д. А. в размер на 246 дни и изтърпяната част от санкциите – съответно за Д. А. от 26 май 2021 г., а за А. С. – 444 дни.

Решенията на Окръжен съд – Русе подлежат на обжалване в 14-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

 

Exit mobile version