Двама младежи опитали да пласират в Русе столевки, копирани на ксерокс

Младежи от Русе на 17 и 18 години опитали на няколко пъти да пласират в търговската мрежа фалшиви банкноти по 100 лв., копирани на ксерокс. Те пробвали да ги вкарат в обращение в края на миналата година, като се разплатили със столевките в павилион в центъра на Русе.

Служителят обаче се усъмнил при поредния опит и подал сигнал в Първо РУ. Криминалистите незабавно започнали проверка, като установили, че действително става дума за фалшиви банкноти, които са изготвени от един и същ оригинал. Всичките били с еднакъв сериен номер и направени на ксерокс. Макар да приличали на истински, не били професионално изпипани и опитът за фалшификация е по-скоро аматьорски.

При проведените по случая оперативно-издирвателни действия е станало ясно, че опитите за пласиране на фалшивите пари са извършени от двама младежи на 17 и 18 г. Работата по случая продължава.

От полицията успокояват, че всички фалшиви банкноти са иззети и няма опасност да бъдат използвани.

Разследването е по чл.244, ал.1 на Наказателния кодекс – той криминализира лица, които прокарват в обращение подправени парични знаци или си служат с такива, като знаят, че са подправени. Ако престъплението се докаже, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Exit mobile version