„Да изчистим България заедно“ връчи отличие на Областна администрация-Русе

Областна администрация – Русе отново беше наградена от най-голямата доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“. Призът бе връчен на областния управител Анатоли Станев по време на Националната среща на партньорите на кампанията,  която се проведе днес в столицата и бе организирана от bTV Media Group.

Отличието се дава за най-голям брой доброволци, след като в кампанията от Русенско през септември 2022 г. се включиха близо 27 000 души. Станев благодари за наградата и отбеляза, че за нея заслуга има екипът на Областната администрация и жителите на региона, които са отделили от времето си и са помогнали за реализирането на каузата за една по-чиста природа.  „Опазването на природата не се изразява само в един ден, в който почистваме, а във всекидневните ни усилия да не замърсяваме. Трябва да променим навиците си и с ежедневните си постъпки да ограничим въглеродния отпечатък, който оставяме върху природата“, каза Станев.

Официалната статистика сочи, че през 2022 г. близо 280 000 доброволци в България са почистили 2 832 тона отпадъци само за ден на 17 септември. 3 457 са почистените места, 412 са премахнатите нерегламентирани сметища, 282 са реновираните пространства в десетата инициатива „Да изчистим България заедно“. Пет области в страната привлякоха най-голям брой доброволци в голямото чистене. Лидерската позиция завоюва Русе с 26 824 души, следван от доброволците в Бургас – 26 465.

На днешното събитие присъстваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, представители на държавната и местна власт, бизнеса, журналисти, общественици и редица социално-ангажирани лица.

 

 

 

 

Exit mobile version