Даряват храна и на медиците в Онкото, кампанията поляризира обществото

Още едно лечебно заведение в Русе ще получава като дарение храна за медиците на първа линия. Ресторант City House са заявили, че ще осигурят топла храна безвъзмездно на Онкологията и медиците, които са там в ковид отделенията. Ако се съберат средства, следващите ще бъдат УМБАЛ „Медика“, казаха организаторите.

Кампанията, която стартира на 1 декември, предизвика разнопосочни реакции в обществото. Идеята на инициаторите е да осигуряват два месеца обяд и вечеря безвъзмездно на лекари и сестри от УМБАЛ „Канев“, които са на първа линия. В деня на първата доставка стана ясно, че ще бъде включена и Белодробната болница. Това породи въпроси защо от кампанията е изключен медицинският персонал от другите две лечебни заведения в Русе, където се лекуват болни от коронавирус – УМБАЛ „Медика“ и Комплексния онкологичен център.

Общественото пространство е разделено – едни казват, че лекарите, медицинските сестри и санитарите в ковид отделенията са герои и заслужават в този труден момент пълна подкрепа, а други смятат, че лекарите имат финансова възможност да си закупят храна, вместо да се призовават гражданите да даряват средства.

Самите лекари са благодарни за всеки жест, който се прави към тях, но не го търсят сами и не искат изкуствено да бъдат противопоставяни. Единственото, от което имат нужда сега, е да им стигнат силите и здравето, за да се справят в условията на пандемия и да помогнат на пациентите.

Exit mobile version