Дарители осигуриха бронхоскоп за Русе, призовават всеки да помага /ВИДЕО/

Вижте и кои са хората с щедри сърца

Белодробната болница в Русе получи като дарение модерен бронхоскоп, който бе връчен днес на управителя на лечебното заведение д-р Светослав Дачев. Новият апарат ще дава визуална оценка на състоянието на белите дробове, а чрез сонда ще може да взема биопсии и да вади чужди тела.

„От възможностите на новата апаратура ще се възползват и останалите болници в региона. При нас се правят близо 400 бронхоскопии годишно, което нарежда нашите двама бронхоскописти – изключително квалифицирани в тая насока, на 3-4 място в България по обем на работа. Изключително сме признателни на дарителите, които събраха близо 27 000 лв.“, сподели д-р Светослав Дачев.

Апаратът ще се използва основно в операционни и хирургични отделения , за промивания, аспирации, а понякога, когато се налага, и за интубация, обясни началникът на отделение д-р Христо Метев. Досега специалистите са работили над 20 години с морално остаряла апаратура и искрено се радват на новата придобивка.

Основната инициатива за осигуряване на средства, с които да се закупи бронхоскопът“, е на Ротари клуб „Русе“. Молбата за помощ е дошла от зам.-кмета на община Русе Златомира Стефанова, която отговаря за даренията в условията на извънредното положение. „Понеже тази година мотото на ротарианците е „Ротари свързва“,  аз реших, че сега е моментът да свържем всички неправителствени организации в едно за едно добро на нашия град. Всички много бързо приеха идеята и за по-малко от седмица парите бяха събрани“, сподели президентът на Ротари клуб „Русе“ Владо Владов.

Зам.-кметът Златомира Стефанова изрази удовлетвореността си от реакцията на дарителите. „Аз съм изключително щастлива и горда, че ние имаме един такъв полезен уред, който ще служи на всички граждани дори след ситуацията КОВИД 19“, каза тя.

Най-емоционална бе една от основните дарителки – Нина Крушева, ротарианка и управител на „Доминекс ПРО“. „Това, което всички нас като дарители ни прави истински щастливи, е да можем да събудим огънчето във всеки един от нас, които сме жители на този град, които сме съпричастни към всичко, каквото се случва. Всеки един по някакъв начин, кой с каквото може, да бъде съпричастен и да дари и да се чувства така, че прави нещо за себе си, за близките си, за най-милите хора. И ако може повече хора да направят това, градът ни ще бъде съвсем по-различен – душевно, емоционално и с повече апаратура“, сподели Нина Крушева.

Ето и списък на дарителите:

Ротари клуб „Русе“ – 6200 лв.

Ротари клуб „Русе Дунав“ – 5400 лв.

Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ – 2000 лв.

Лайънс клуб „Русе“ – 2000 лв.

Зонта клуб Русе – 600 лв.

„Доминекс ПРО“ с управител ротарианката Нина Крушева – 5000 лв.

„Холлеман България“ с управител ротарианеца Младен Ганчев – 5000

Exit mobile version