Данък сгради в Русе се вдига на 3 промила, отстъпката от 5 % остава

Данъкът върху недвижимите имоти в община Русе се вдига от 2 на 3 промила, след като предложението на общинската администрация бе прието от съветниците. Те подкрепиха и увеличението на данъка за придобиване на имущество по възмезден начин от 2,2 % на 2,7 %. Премахването на отстъпката от 5 % за плащане на задълженията до 30 април бе оттеглено от кмета Пенчо Милков и преференцията остава в сила. Решението бе взето след час и половина дебати в зала с 35 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“.

Кметът Пенчо Милков аргументира в началото какво налага да се увеличат данъците. Той припомни, че приходите в общинския бюджет се формират от държавна субсидия, която не може да се използва за местни дейности, и от местни данъци, такси, цени от продажби и др, които са именно за разходи за междублокови пространства, улици, детски площадки, достъпна среда, социална дейност, обществена сигурност и др. Данък сгради не е променяна от 2016 г. и в момента данъчните оценки са 5-6 пъти по-ниски от пазарните, а общината плаща разходите си по пазарни цени.“Ако държавата актуализираше данъчните оценки редовно, сега нямаше да се налага общините ударно да ги вдигат“, каза Милков.

Кметът анонсира, че хора с ниски доходи и само едно основно жилище ще могат да подадат декларация за облекчение на данъците с 50 %, а с ТЕЛК – за намаление със 75 %. Данъчно облекчение се предвижда и за семейства с активни деца, които се занимават със спорт или изкуство, и с деца със специални потребности. Това ще бъде регламентирано с промени в Наредба 16, която е качена за обществено обсъждане.

Предвижда се от по-високите данъци да се съберат допълнително 4,6 млн.лв., които ще се използват именно за изброените местни дейности. По предложение на общинския съветник от СДС Елеонора Николова, прието от кмета, ще бъде направен отчет точно за какво ще бъдат изразходвани тези средства.

Предложението предизвика много дебати, като срещу него се изказаха съветници от ПП-ДБ и „Възраждане“, а допълнителни въпроси поставиха от ГЕРБ. След като бе дадена почивка за допълнителни консултации, точката бе гласувана.

 

Exit mobile version