Група от Върховния Комисариат на ООН за бежанците посети пунктовете в Русе

Представители на Върховния Комисариат на ООН за бежанците посетиха пунктовете за подкрепа на бягащите от войната в Украйна и изразиха готовност да окажат при нужда подкрепа на местните власти. Групата разговаря с областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов, както и с ръководството на Община Русе.

Гостите се запознаха със създадената организация за посрещането и настаняването на бежанците и дейността на доброволците,  държавните  институции и местната власт. На Дунав мост те разгледаха пункта за предварителен прием, като само за последните 24 часа през границата са преминали под 500 души. На Централна жп гара в Русе те посетиха временния център за подкрепа на мигрантите, къдетосе п предоставя подробна информация относно възможностите за настаняване в Русе и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната. Осигурени са и възможности за изчакване на самата гара.

Представителите на Върховния Комисариат на ООН за бежанците оцениха високо отличната координация между Областната администрация, Община Русе, държавните структури и доброволците.

В срещите участваха главният ситуационен координатор на ВКБООН Анне-Мари Дойчландер,  съветниците по закрила Шойра Рузибаева, Мурад Уллах и Петя Костадинова Караянева и Мария Спасова Шишева, която е  сътрудник по закрилата.

Exit mobile version