Гробницата на Захари Стоянов в Русе се разцепи през средата си. /ВИДЕО /

Гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците в Русе, която се намира зад Пантеона, се е разцепила през средата, видя Русе Медиа. Отворилите се пукнатини са в горната част и са в най-слабото място на конструкцията, точно където са изградени страничните прозорци.

Причините се изясняват, но е видно, че поради слягане на почвата гробницата от западната страна се е отделила от останалата част. От 3 дни се извършват дейности, свързани с демонтирането на оградата от ковано желязо около някогашната костница. Вижда се, че от северната страна на гробницата е направен и изкоп, за да се провери почвата в дълбочина, като се търси евентуалната причина за деформацията.

В момента се извършва консервация и реставрация на обекта, която в края на юни бе одобрена от Министерството на културата. Както е известно, целият Парк на възрожденците е със статут на паметник на културата.

Освен гробницата на Захари Стоянов притеснително е състоянието на пространството пред официалния вход на Пантеона. Част от отводнителните решетки са изкъртени, леглата им са хлътнали. В момента общинските служби и работници са предприели действия по циментирането и обезопасяването на района. Най-вероятно лошото и опасно състояние на решетките е от преминаването на тежката техника, която бе използвана при ремонта на външната фасада и на купола на Пантеона. В момента общинските служби и работници са предприели действия по циментирането и обезопасяването на района.

Exit mobile version