Грипна епидемия в Русенско и ваканция до 5 февруари, най-болни са децата /ВИДЕО/

Грипна епидемия и ваканция до 4 февруари включително за цялата Русенска област обяви днес Щабът за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Тъй като 5 февруари е междусрочна ваканция, учениците ще трябва да се върнат в клас на 6 февруари. Според данните за заболеваемостта през този период, на 4 февруари щабът ще реши дали ще удължи епидемията и ваканцията, или ще ги прекрати.

Решението е взето, след като за последните 4 дни болните са достигнали 200 на 10 000 души. Макар епидемичният прага Русенска област да е 248 на 10 000 души, напълно е възможно той да бъде достигнат до понеделник и затова е взето решение да се обявят грипна епидемия и ваканция.

От направените 63 изследвания за грипен вирус в лабораториите, 40 са се оказали положителни, 14 – отрицателни, а 9 души са хоспитализирани в болница и се чакат резултатите. Преобладават заболелите от грип от тип А.

Най-голям брой болни има при малките деца до 4 години, които са достигнали епидемиологичните стойности, а след тях веднага се нареждат децата до 14 години.

Издадени са предписания до всички лечебни заведения за преустановяване на плановите операции и свижданията, спират се също детските и женските консултации.

В яслите и детските градини ще се разчита на контрола на входа им, като болните деца ще се връщат за лечение.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова подчерта, че няма данни за смъртни случаи вследствие на грип или след усложнения от грип.

Exit mobile version