Гринуич и Кабо да Рока – Нулевият меридиан и най-западната точка на Европа

Едно от най-вълнуващите изживявания, когато си в британската столица Лондон, е да се качиш на корабчето по Темза и да се отправиш към Гринуич. Макар повечето хора да го смятат за самостоятелно градче, той отдавна се е превърнал в един от лондонските квартали, чиято световна слава се дължи на преминаващия оттам нулев меридиан.

За любителите на географията има още едно място в Европа, което трябва да бъде посетено задължително – само че в далечна Португалия. Става дума за нос Кабо да Рока, който е най-западната точка на Стария континент и откъдето се разкрива приказна гледка към Атлантическия океан.

Приятно гледане!

Тв поредицата от кратки филмчета представя различни обекти, градове и забележителности от Европа. Екипът на „Европейски маршрути” търси интересния детайл в известни и не толкова популярни кътчета на Стария континент. История и култура се преплитат в текст и визия. Кратката форма прави преживяването по-динамично, но не за сметка на информацията. Казано по друг начин, “Познатата и непозната Европа през погледа на една камера. Места, хора и забележителности, видени и усетени от двама души”.

Exit mobile version