Граждански сдружения искат от общината да се погрижи за Алпинеума в парка

Граждански сдружения отправиха апел към общината да се погрижи за Алпинеума в Парка на младежта в Русе. На 20 февруари 15 доброволци чистиха над 2 часа района, като премахнаха боклуците, листата и падналите клони. Това обаче не е достатъчно за поддръжката на района, казва основателят на сдруженията Ruse GO и СъГраждани Иван Белчев.

„Мястото е посещавано от деца, но в същото време намерихме над 5 спринцовки и много стъкла. Пещерата беше използвана като тоалетна. Многото паднали клони, листа и иглички от дърветата показват неподдържане на скалния кът.

За да остане Алпинеума в чист вид, ви отправям предложение за монтиране на осветление (LED солари лампи), видеонаблюдение и видни табели за видеонаблюдение – това възпира вандалите и наркоманите. Моля да района да се почиства поне веднъж в месеца от боклуци, за да не го заварваме в толкова мръсно състояние в следващата кампания по почистване.

Нужна е поне една химическа тоалетна в парка, за да не се превръща пещерата в Алпинеума в такава.

Готови сме да ви съдействаме за идеи и реализацията им.

Моля за вашето разрешение да засадим около 20 подходящи растения в скалите на Алпинеума след съгласуване на конкретните места с ваш служител. Видовете, които можем да осигурим са: Алпийски Флокс бял  (цъфти през Април, Юни и Септември), Алпийски Флокс Цикламен, Дебелец, Саксифрага – Каменоломка (цъфти май и юни с червени цветове), Хутиния хамелеон, Здравец.

Ако знаете къде е Сърничката от Алпинеума, моля тя да бъде монтирана обратно.

Има графити по скалите, моля да използвате уреда за почистване на графити и да се премахнат“, пишат в писмото си до общината от сдруженията.

Exit mobile version