Гражданите ще решават справедливо човешки съдби като съдебни заседатели /ВИДЕО/

Да си съдебен заседател е много важна и отговорна дейност, защото способстват за справедлив съдебен процес и решават човешки съдби, заявиха на пресконференция председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и председателят на комисията за избор на съдебни заседатели от община Русе Елеонора Николова. Двамата юристи споделиха, че участието на русенци като съдебни заседатели е начин да се докоснат до съдебната власт и да покажат, че съдебният процес е прозрачен.
Като дългогодишен съдия и прокурор Елеонора Николова коментира, че отговорността е голяма, особено при участието в наказателни дела. „Осъдителната присъда би могла да бележи човека по начин завинаги да му се изкриви животът. Особено трудно е с деца – да определиш бъдещето му дали ще го спасиш или ще го превърнеш в престъпник“, сподели тя.
А по отношение на заплащането, то е 60 процента от часовата заплата на съдията, или 20 лв. на час.
Общо 90 съдебни заседатели за Районен съд-Русе трябва да бъдат предложени от страна на Общинския съвет. Изискванията към тях са 10, като най-сериозно притеснение сред бъдещите кандидати предизвиква документът за липса на принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби. Той важи за кандидати, родени преди 16 юли 1973 г. , изисква се от София, но останалите документи могат да се подадат и преди да е пристигнал официалният отговор. След определянето на допустимите кандидати, те ще бъдат извикани на кратко събеседване, което да даде представа на комисията какви хора искат да станат съдебни заседатели.
Юристконсултът на ОбС Искрен Илиев даде разяснения относно законовите изисквания към съдебните заседатели, а те са:
1. Лицата да бъдат дееспособни български граждани.
2. Да бъдат на възраст между 21 и 68 години.
3. Да имат настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който се кандидатства.
4. Да имат най-малко средно завършено образование.
5. Да не са осъждани за умишлени престъпления.
6. Да не страдат от психически заболявания.
7. Да не са съдебни заседатели в друг съд.
8. Да не са общински съветници от съдебния район.
9. Да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели.
10. Да не работят в съд, прокуратура, следствени органи или други органи от системата за национална сигурност, които се намират в съответния съдебен район.

Заявленията и приложените към тях документи могат да се подадат всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч., в срок до 17.07.2020 г., в град Русе, пл. „Свобода“ № 6, ет. 3, стая 304.
Пълна информация за процедурата за избор на съдебни заседатели може да откриете в сайта на Общинския съвет.

Exit mobile version