Гл.комисар Джартов в Русе: Ще осигурим още 300 нови пожарни /ВИДЕО/

„Русенската пожарна е сред дойаените на пожарното дело в България, а и първата доброволна пожарна команда също е създадена в Русе. Традициите са изключително важни за организация като нашата, защото показват, че ние имаме устойчивост във времето.“, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Александър Джартов. Той бе гост на честването на 140 години пожарно дело в Русе.

Гл.комисар Джартов сподели, че ако трябва да коментира съвременната ситуация в пожарното дело, България е доста напреднала в техническо отношение, с много по-добро оборудване и с много повече възможности да се действа при различни инциденти. От началото на година подпомагаме и други държави – Турция, Гърция, в различни бедствия.

„Работим изключително активно по много проекти така, че нашите колеги да са оборудвани с още пожарни автомобили, с лични предпазни средства, защото от първостепенно значение за нас е те да са обезопасени така, че да работят спокойно и да подпомагат гражданите, които имат нужда от помощ“, каза още той.

Именно поради недостатъчното финансиране дирекцията участва и по много различни проекти, за да го компенсира. „Сега се разработва нов проект. Предвиждаме изграждането на един ситуационен център във Велико Търново, който ще използваме от една страна, когато се случи голямо бедствие, а от друга – за обучение, защото ситуационните центрове са бъдещето от гледна точка на по-ефективно управление на сили и средства при по-тежки бедствия“, обясни гл.комисар Джартов.

Предстои да се обявят обществени поръчки до края на седмицата за закупуване на почти 300 пожарни автомобила, които да се доставят до 36 месеца. Добрата новина е, че няма недостиг на пожарникари  – само около 6 %, което е изключително малко. В момента се обучават 120 пожарникари и до края на годината ще се обяви конкурс за още 110.

Exit mobile version