Гледна точка: Премиерът Петков за МИГ-овете, срещата с Камала Харис и ЕС /ВИДЕО/

Ситуацията е такава, че изтребителите МиГ-29 не могат да се ремонтират в Русия и е пълен абсурд идеята машините да се изпращат там през някакви вторични компании. Това коментира премиерът Кирил Петков на пункта за приемане на бежанци на Дунав мост в Русе. Цялото му изявление вижте във видеото в рубриката Гледна точка.

Преди това той сподели какво си е говорил с американския вицепрезидент Камала Харис, а темата, която ще обсъди с американския военен министър при посещението му у нас, е за сигурността. „Въпросът, който ще обсъдим, е и въпрос за нашата сигурност, за нашето небе. Изпращаме стотици милиони към Путин. Въпросът е какво да направи така, че българското небе да бъде с достатъчна закрила и какво правим, че българските пилоти да запазят своите способности и да летят със самолетите, които в момента имаме“.

Войната в Украйна ни научи, че можем да бъдем чути, ако говорим в общ глас, подчерта Петков по отношение на европейската солидарност. „Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ние сме НАТО, ние сме ЕС – общата ни сигурност зависи от общите ни координирани действия“, отбеляза премиерът.

Според него България вече говори в един глас с ЕС и в Брюксел са разбрали нещо важно: „Нашата вътрешна борба срещу корупцията и общата ни борба срещу хибридните атаки и влиянието отвън е базирана на едни и същи хора“.

Exit mobile version