Главният прокурор поиска цялостна проверка на русенския прокурор Николай Николов

Цялостна проверка на дейността на Николай Николов, прокурор при Окръжна прокуратура – Русе, ще бъде извършена по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Апелативна прокуратура – Велико Търново, ще трябва да разгледа цялостната му дейност в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години. Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Русе Николай Николов е на 59 години. Той стана обект на разследване заради комуникацията му с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, свързана с конкурса за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе. Николай Николов бе кандидат заедно с прокурор Георги  Георгиев. Въпреки ходатайството на Бобоков, постът е спечелен за втори мандат от Георги Георгиев, който е подкрепен със 7 гласа, а Николов само с един. Това е втори опит да оглави Окръжната прокуратура в Русе, като и при двата печели Георгиев.

Николай Николов има 32 години юридически стаж, преди време е бил 6 години административен ръководител на Районна прокуратура-Русе. Съпругата му е адвокат. Последното му публично известно дело е свързано с взрива в град Ветово на 13 януари т.г. Тогава в дома на минен инженер се взриви тротилова шашка. При следствените действия в имота му бяха открити 26 кг взривни вещества, чиито произход беше неизвестен. Все още по случая няма внесен обвинителен акт в съда.

Exit mobile version