ГЕРБ и СДС: Оставка на Пазарджиев, а летището – паркинг за тирове /ВИДЕО/

Оставката на председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев, отказ или поне намаляване на възнагражденията на общинските съветници, председателя на ОбС и кметския екип до края на мандата и превръщането на летище Русе временно в паркинг за тировете – това са предложенията, които ще внесат съветниците от ГЕРБ и СДС на следващата сесия на местния парламент. Те ги обявиха не пресконференция след края на несъстоялото се заседание на ОбС.

Предложението за проблема с тировете, което така и не бе представено на сесията, бе обявено от Деян Недков от СДС. Той стъпва на опита на други градове, близки до гранични пунктове. Идеята е до изграждането на буферния паркинг временно за тази цел да се използва летище Русе, което може да събере около 2000 камиона. С добра организация единствено проблем може да има за пътуващите от Щръклево и Нисово към Русе, обясни Недков. По думите му този вариант е бил използван в Хасково, където бившето военно летище „Узунджово“ е станало временен паркинг за камионите на „Капитан Андреево“ преди две години.

Съпредседателят на групата на СДС Станимир Станчев обясни, че за първи път се случва Общинският съвет в Русе да бъде бламиран от своя председател. Според Станчев в Русе има много проблеми, които явно БСП и поддържниците им не смятат за важни, но те съществуват. „Времето на БСП обаче свърши, след година и половина има местни избори и Русе ще се освободи от т.нар. „коалиция на провала“. По отношение на парите, които извънредната сесия щяла да струва на бюджета – около 50 000 лв., това означава ли, че общината е в лошо финансово състояние? Нека тогава съветниците и кметският екип се откажат от възнаграждения – изцяло или в процент, до края на мандата“, каза Станчев.

Председателят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков коментира на свой ред, че когато има проблеми в един град, старейшините се събират да ги решават. Но според него БСП говорят само за политика и пари, а кметът, въпреки че е положил вероятно много усилия за решаване на въпроса с тировете, е трябвало да бъде наясно с него отдавна – всяко лято румънците пътуват до курортите у нас и в чужбина, а войната през февруари логично е довела до увеличен трафик. „Кметът трябва да стои в София, а не в Русе, докато проблемите се решат“, каза Дяков. Според него кметът и Общинският съвет са длъжни да се намесват винаги, когато става въпрос за града им. Той заяви още по отношение на проекта на ВиК, че не може да се призовават гражданите да съдят ВиК, тъй като това на практика е призив да съдят общината, която има 29 % дял в дружеството.

Съпредседателят на СДС Елеонора Николова действията на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев като „безпрецедентни“, предвид дублирането на днешната сесия от вчерашната среща. И докато на нея е имало и представители на институции, днес на заседанието на местния парламент не присъства никой. Затова СДС ще внесе искане за освобождаването на Пазарджиев от председател на ОбС, за да може да се посвети той изцяло на адвокатските си ангажименти.

Зам.-председателят на ОбС и зам.-председател на групата на ГЕРБ Наталия Кръстева изрази съмнения, че държавните институции изобщо са били поканени на днешната сесия, въпреки че Иво Пазарджиев в залата заяви, че го е направил. Тя запита в какво качество той е организирал вчерашната среша в общинска зала, пуснато ли е било искане за това неформално събитие до общината и била ли е платена такса за ползването на зала „Европа“ в Доходното здание. „С неявяването си днес на сесията колегите от другите политически сили доказват, че за тях поставените въпроси за тировете и водния проект са маловажни. Те омаловажиха мнението на 15 000 русенци, гласували за ГЕРБ и СДС през 2019 г. Гражданите обаче ще дадат своята оценка на изборите. Призовавам да сложим край на политическото лицемерие“, заяви Кръстева.

 

Exit mobile version