Георги Първанов: Обединяващата се левица-стълб на управлението /ВИДЕО/

„Виждам обединяващата се левица като един от стълбовете на бъдещето управление. Новата коалиция с участието на АБВ и „Нормална държава“ може да бъде стабилизиращ фактор. Дебатът за статуквото вече отпада според мен и трябва да се мисли кои са стабилизиращите елементи“, заяви в Русе президентът Георги Първанов /2002-2012/. Той бе в града за представянето на книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“, като преди това се срещна с кмета Пенчо Милков.

В книгата си той е описал основни ключовите неща от годините на прехода. „В частност моята роля като председател на БСП в две посоки – едната е за промяната на левицата, за социалдемократизацията на БСП, приемането в НАТО, в ЕС, възприемането на тази позиция от левицата, и другата е коалицията – една голяма, силна, мощна коалиция, която взе президентските избори. Преди това спечели местните избори, както си спомняте. И след това за президентските години, по темата за външната политика, Големия шлем, либийския случай, много вътрешни проблеми, т.н. импийчмънт, отношенията президент-премиер през годините“, обясни Георги Първанов.

Като президент той не е искал да прави служебно правителство и затова през 2005 г.е  подкрепил тройната коалиция. „Защото тогава България имаше нужда от редовно правителство, парламент, да може да преговаря с Брюксел и влязохме в ЕС. Още е рано да се дава оценка на служебното правителство днес, като цяло се справя, макар да има неща, които се оценяват като спорни и в медиите, и в някои от политическите среди. Не бих искал да се намесвам в този дебат, за мен е по-важно да се случи това, което тръгна вляво, този процес на единение, макар и не в онези мащаби, които ние имахме навремето преди повече от 20 години. Но това е стъпка във вярната посока“, коментира Първанов.

Неговото убеждение е, че в преговорите трябва да си готов на компромиси. Затова е доволен, че диалогът вляво върви добре. Според Георги Първанов той бива да се свежда само до квотите на отделните формации, а трябва да се мисли стратегически – не изборите на 11 юли или президентските избори, а няколко години напред.

Георги Първанов сподели, че според него Слави Трифонов трябва да направи определени внушения към екипа си. „Защото, след като бяха втори, могат да станат дори и първи, трябва да звучат по-държавнически. Вече не е достатъчна целта да събориш от власт ГЕРБ, да дадеш реванш или каквото да е на Бойко Борисов“, смята той.

Колкото до въпроса дали България трябва да стане президентска република, според Георги Първанов е добре да се засилят президентските правомощия, но само в определена посока. „Когато става дума за вето, за законодателна инициатива на президента, за правото да се подписват международни договори, но толкова. Оттук нататък нека да не разбутваме Конституцията, защото тя е добра Конституция. Калпави са тези, които са я изпълнявали през годините и са създали вредни отзвуци около нея“, заяви президентът /2002-2012/.

Exit mobile version