Геймъри от ПГЕЕ-Русе станаха вицешампиони по електронни спортове

Геймъри от ПГ по електроника и електротехника в Русе станаха вицешампиони в училищната лига по електронни спортове. Това е нова инициатива, която се реализира в българските училища вече 2 учебни години: занимание по интереси „Гейминг концепции“ и School Esports League – първата българска междуучилищна лига по електронни спортове.

По време на заниманието учениците учат как геймингът да бъде част от балансиран и здравословен начин на живот, какви са ползите и рисковете от хобито им, и също така придобиват умения за кариерно и личностно развитие. Паралелно с това, в продължение на учебната година те участват и в първата училищна е-спорт лига в България (School Esports League), и се състезават срещу други училища в страната по любимите си компютърни игри.

Финалната фаза на лигата се проведе на 25-ти и 26-ти юни на живо в гр. София, където най-добрите отбори излъчиха новия училищен шампион на България по електронни спортове.

Общо 30 училища от цялата страна участваха във втория сезон, където бяха сформирани 36 League of Legends отбора и 37 CS:GO отбора.

Класирането на финалите по League of Legends е:

– I-во място: VTG (ВТГ „Г.С. Раковски“, гр. Варна)

– II-ро място: D’Aces (ПГСУАУ „Атанас Буров“, гр. Силистра)

– III-то място: PGPZE (ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен) и excelgains (ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил)

Класирането на финалите по Counter-Strike: Global Offensive е:

– I-во място: LowExpectations (EГ „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил)

– II-ро място: PGEE MAFIA (ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, гр. Русе)

– III-то място: gpche YR (ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин) и 134 SU (134 СУ „Димчо Дебелянов“, гр. София)

School Esports League (SEL) е първата българска училищна еспорт лига. Тя е част от по-голям проект – занимание по интереси „Гейминг концепции“, чиято мисия е да въведе електронните спортове на училищно ниво и да ги направи достъпни за всеки ученик в страната. По този начин се цели създаването на иновативна учебна среда в българските училища, която да стимулира учениците чрез техния интерес към електронните спортове и да пренесе мотивацията им в класната стая, което от своя страна да доведе до придобиване на важни умения за кариерно и личностно развитие, и повишаване на академичния успех.

„Гейминг концепции“ е свободноизбираема извънкласна дейност със STEM и практическа насоченост, и има шанс да ангажира и мотивира ученици, които не участват в други извънкласни и спортни дейности, като им даде възможност да изучават материя, към която имат силен личен интерес. Заниманието е първо по рода си за България и част от акцентите на уроците са – поставяне на цели и вземане на решения, здравословен начин на живот и хранене, анализ и самоанализ, технически уроци, кариерно проучване и ориентиране. Много от задачите и проектите предполагат използването на компютър и интернет и в този смисъл дистанционната форма на обучение през последните 2 учебни години по никакъв начин не е оказала негативно вличние на заниманието, което има възможност да се провежда както в присъствена, така и в смесена или дистанционна форма на обучение.

Освен уроците, пречупени през призмата на гейминга, учениците също така се състезават срещу други училища по любимите си компютърни игри. През първите два сезона на лигата, те са две – League of Legends, игра от жанра Мултиплеър Онлайн Батъл Арена (MOBA), известна с комплексната си стратегия и бързо развиващо се действие (геймплей). Второто заглавие е Counter-Strike: Global Offensive – най-популярната игра в жанра шутър от първо лице в сферата на електронните спортове, където играчите не само управляват икономиката си в играта и комуникират помежду си, но и координират множество аспекти от отборната си игра, за да увеличат шанса си за победа.

Exit mobile version