Гасиха сметище край боровата гора, русенец напразно се мъчи да я опази

Сигнал за пожар в боровата гора в района на ул. „Кръстец“ в Русе вдигна вчера по обед огнеборците на крак. На място обаче пожарникарите от Първа противопожарна служба са установили, че всъщност е запалено нерегламентирано сметище в непосредствена близост до гората. Пожарът е бил ликвидиран за около час.

Темата за опазването на боровата гора над Русе бе повдигната отново и от русенец в социалните мрежи. Теодор Ненов сподели, че трета година се опитва да насочи вниманието на институциите заради сметищата и пожарите в околността.

„За жалост, въпреки че е една от малкото гори в района, общината просто не се интересува от нея. Общинският горски за три години го видях един път при голям пожар и оттогава не съм. Сече се ежедневно, изхвърлят се тонове боклуци и строителни отпадъци . Изпратих моето виждане за опазване на района до кмета, но отговор не получих, а нужно само за 1 ден да се изчистят пътищата в гората, за да не се прехвърля огънят от запалени сметища, и да се затвори достъпът за автомобили и камиони от ул. „Кръстец“. Пак ще отида да наснимам десетките тонове боклуци, скрити в храстите (оградени в червено на снимката), но изчистването им няма да реши проблема . Миналата година изградих път поне за пожарните да влизат и маневрират , но дъждовете през пролетта го унищожиха и общината отказа да помогне . Сега разчитам само на късмет и пожарната“, казва Теодор Ненов.

Exit mobile version