В чест на Ирландия: Общината в Русе грейна за две вечери в зелено

Русе почете в два последователни дни ирландския светец Св.Патрик, като освети в зелено сградата на общината. Това бе жест за националния празник на Ирландия, направен по предложение на ирландския посланик в България, обясниха от администрацията. И припомниха, че в инициативата са се включили над 450 сгради от цял свят.

Осветената в зелено община предизвика много коментари в социалната мрежа, които бяха на двата полюса. Част от хората недоумяваха откъде накъде ще почитаме ирландския светец, какво общо има Св.Патрик с Русе и защо сградата на общината не бе оцветена например в националния ни трикольор на 3 март. Други пък припомниха, че точно такъв жест бе направен от други държави към България за Освобождението, като най-зрелищният пример е Ниагарския водопад. Не липсваха и шегаджии, които се питаха къде са зелените човечета, след като „Корабът“, както наричат общината, свети в зелено.

Подобни инициативи с осветяване на сгради в определен цвят по даден повод се случват все по-често, включително и в Русе. През миналата година така бе отбелязан деня, свързан с жертвите на домашно насилие. През ноември в оранжево бяха осветени общината и Доходното здание.

Exit mobile version