В Ценово ще залагат на археология, воден туризъм и екоземеделие

Туризмът и екологичното производство на селскостопанска продукция имат огромен потенциал за развитието на община Ценово. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на Общия устройствен план, разработен от екипа, воден от арх.Юлия Железова. Според експертите община Ценово има добри перспективи и за привличане на нови инвестиции. А това ще доведе и до задържането на повече млади хора в малките населени места.

Районът в долното поречие на Янтра може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация и да осигурява приходи както за общинския бюджет, така и за домакинствата. На територията на община Ценово са регистрирани близо 80 значими паметника от различни исторически епохи. В своеобразен притегателен център може да се превърне римският кастел „Ятрус“ в близост до село Кривина. Крепостните стени са съхранени много добре и могат да разкрият любопитни подробности за живота в Римската империя. За потока от туристи обаче трябва да се изгради обслужваща инфраструктура и информационен център.

До селото на брега на Дунав може да акостират  малки плавателни съдове в яхтено пристанище. Водният туризъм по долното течение на Янтра и сега привлича почитатели от ранна пролет до късна есен. За съжаление обаче в нито едно от селата, през които преминава реката, не е изградена къща за гости и не се предлагат местни специалитети. През територията на общината и покрай меандрите на Янтра преминава и европейския дунавски маршрут по колоездене.

Друг важен ресурс с потенциал е производството на екологично чиста земеделска продукция. Според специалистите в района са запазени чисти и плодородни почви и има възможности за изграждането на нови поливни системи. Независимо че животновъдните ферми са намалели през последните години, отглеждането на едър и дребен добитък с екологична насоченост е перспективно. Биопродуктите ще стават все по-популярни и търсени от потребителите.

Много надежди се възлагат на построяването на магистралата от Русе до Велико Търново, чието трасе ще преминава в близост до три населени места от общината. Там се предвижда обособяване на зони за отдих.

Exit mobile version