В УМБАЛ „Канев“: Ортопеди използваха нов метод за лечение /ВИДЕО/

Ортопеди от УМБАЛ „Канев“-Русе приложиха за първи път в България иновативен метод за лечение на тежка фрактура в областта на коляното. Доц.д-р Йордан Андонов от Клиниката по ортопедия и травматология в лечебното заведение разказа, че случаят е при 53-годишна жена с остеопороза, която е получила тежко счупване при падане по стълби.

Фрактурата е била в неудобната задна част на коляното, която е трудна за достъп при операция, а заради остеопорозата раздробяването на костта е било силно изразено.
“ При тези случаи, за да се достигне до раздробяването, се налага прекъсване на малката кост на подбедрицата, което отваря достъп до задната част на коляното. Наложи се не само да се намести фрактурата, но и да се извърши т. нар. „остеопластика“, която представлява присаждане на кост на мястото на счупването. С кост от таза на пациентката се попълни образувалия се дефект. Иновативното в случая е начинът, по който се фиксира цялата конструкция от присадена кост и фрактура с т. нар. рим плака. Тази плака като корона обхваща горния сегмент на подбедрицата и осигурява разнопосочно прокарване на винтовете, които изпълняват ролята на подпора за постигнатото наместване“, обясни доц.Андонов.

Методът, който е нов в световната травматологична практика, позволява чрез импланта ранно раздвижване на ставата и скъсява с месеци времето за възстановяване.
Пациентката вече е изписана и е на домашно лечение, като се чувства добре. Предстои окончателното раздвижване на ставата й.

Exit mobile version