В съда: Алкохол, обиди и удари предшествали фаталния инцидент с Алекс

32-годишният Валентин Маринов е обвинен в умишлено причиняване на смърт по хулигански подбуди

В Русенския окръжен съд започна делото за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла. Младежът почина през лятото на миналата година, след като прекара седмица в кома. Той пострада след спречкване с роми на връщане от дискотека, а за убийството му бе задържан 32-годишният Валентин Маринов.

 

Той е обвинен в умишлено причиняване на смърт по хулигански подбуди. Заради случая в Бяла бяха организирани серия от протести срещу насилието.

В рамките на съдебния процес бяха разпитани общо 9 свидетели, трима от които от компанията на обвиняемия. До момента версията, че до инцидента се е стигнало заради това, че ромите поискали цигара на Алекс, а той не им е дал, не намира потвърждение в показанията.

Според свидетелите и персонала в дискотеката, във фаталната нощ на 7 срещу 8 юли 2017 г. всички участници в събитията, включително и Алекс, са били под въздействие на алкохол. Ромите, сред които и непълнолетните свидетели на 15 и 16 години, първо са изпили бутилка уиски. После са продължили до 5 часа сутринта с бира.

Въпреки дребни разминавания в показанията им и тримата свидетелстват, че след напускане на дискотеката Алекс се е спречкал с компанията им на улица в центъра на Бяла. Разменяли са си обиди, включително и на етническа основа. Имало е подвиквания между младежа и обвиняемия, но без други действия помежду им.

Напрежението е ескалирало, когато Алекс и 16-годишния Живко са се сритали и Живко е ударил младежа с бутилка от бира по главата. Малко по-късно Алекс ударил племенника на обвиняемия, при което 32-годишният Валентин Маринов му отвърнал с удар с ръка в лицето. Младежът паднал назад на тротоарните плочки, получавайки тежка черепно-мозъчна травма, а всички присъствали са се разбягали, без да му окажат първа помощ. Седмица по-късно Алекс почина в русенската болница, без да дойде в съзнание.

Родителите му не присъстваха на съдебния процес, тъй като са силно травмирани от случая. Техни приятели свидетелстваха пред съда за тежкото им емоционално състояние след смъртта на най-големия им син. че Единственият роднина бе чичо му, който категорично отказа да разговаря с медиите. Като граждански ищци родителите са предявили иск за неимуществени щети на обща стойност 500 000 лв.

Очаква се прокуратурата да поиска за обвиняемия най-тежкото наказание – доживотен затвор, докато  защитата ще настоява за преквалифициране на обвинението.

Според защитника на Валентин – адвокат Венцислав Великов, няма доказателства за умишлено убийство по хулигански подбуди.  „Защитната теза, а и моето лично мнение е, че такова деяние в папката не се открива. Всички доказателства сочат, че има извършено престъпление, което е умишлено нанесена телесна повреда в условията на силно раздразнение и настъпила смърт по непредпазливост. Това ще бъде и защитната теза. Това е справедливото и като квалификация, и като съответно наказание“, коментира Великов. В този случай наказанието е до 8 години затвор.

Делото продължава с разпит на още свидетели и вещи лица на 29 август.

 

Exit mobile version