В събота: Комитска клетва и шествие със знамето на Червеноводската чета

145 години от подвига на Червеноводската чета ще бъдат отбелязани утре, 12 септември, в русенското село Червена вода. Заради пандемията Комитски събор няма да се проведе, но чествания все пак ще има, за да не се прекъсне традицията от 2009 г.

Началото е в 11 ч с освещаване знамето на Червеноводската чета и панихида в двора на черквата на село Червена вода.В 11:45 ч знамето ще бъде изнесено тържествено и ще има шествие с него до паметника на Тома Кърджиев с отдаване на почести.В 12 ч ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност, а в 12:30 ч шествието ще се отправи към стадиона в селото.

В 13 ч там ще се състои полагане на Комитска клетва и ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ. В 14 ч започва музикална програма от сдружение 4ЕТРИ.

Организатори са ВМРО-Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ с подкрепата на Първа русенска чета „Ангел Кънчев“, Народно читалище „Гоце Делчев – 2009“, гр. Русе, „Традиционеръ“, НД „ТРАДИЦИЯ“ и Сдружение 4ЕТРИ.

Exit mobile version