В Ряхово вещици пазят стопаните от зли сили и чума по свинете

Опасността от потенциално пренасяне в България на болестта африканска чума по свинете разтревожи община Сливо поле. Преди няколко дни се е провела работна среща, на която са присъствали представители на институциите, имащи отношение към темата. В резултат в национален ефир бяха обявени мерки и предложения, които касаят стопаните от околните села, които отглеждат прасета. Препоръките, около които са се обединили участниците, са били да се намали превантивно броят на прасетата в личните стопанства във всички населени места на община Сливо поле.

Засега всичко това според институциите са само препоръки и насоки, но местните жители споделят съвсем друго. Срещаме се с Радослав Димитров от село Ряхово, които разказва, че има упражняван натиск върху местните жители от страна на кметовете по места. По думите му това е поне от 10 дни и всичко се прави за запазване на интереса на големите свинекомплекси в региона. Той е бил привикан в кметството, където са му били предложени три варианта на действие.

„Първият вариант е да ги заколя по лично желание, вторият вариант е да ги маркираме и ваксинираме, а третият вариант е да ги убият и да ни ги платят. Нито един от трите не ме устройва, ние сме християни и колим прасета по Коледа“, казва Радослав.

В Ряхово прасета гледат около 15 домакинства, като броят на свинете не надхвърля цифрата 30. Стопаните споделят, че желанието им е да ги заколят, когато им е времето, а не сега през лятото да правят Коледа. От друга страна нямат място във фризерите, прасетата са още малки, няма смисъл и съвсем друго е да заколиш животно, което да надхвърля 160 килограма.

Според Александър Симеонов принудителното колене е неудачно. „Ако е поне септември или октомври, бих ги заколил , но сега не. Защото са още малки. Друго си е да заколиш 70-80 кила прасе, друго е да заколиш 150-160 килограма. Какво ще стане, никой не може да каже“, казва той.

Местните хора искат, вместо да бъдат привиквани един по един в кметствата и да им се прилага натиск да направят нещо, което не е необходимо към настоящия момент, ветеринарните служби да си свършат работата и да минат по личните стопанства. Според стопаните това не е направено до този момент от общинския ветеринар д-р Лазаров, който не пожела да се срещне с нас и се скри зад институцията си.

Всъщност така постъпиха и почти всички общински съветници в община Сливо поле. От общо 17 на брой, малцина се оказаха действително извън населеното място, на друга част темата не им беше ясна, а някои се извиниха, че имали работа. Двамата, които успяхме да убедим и уговорим, след кратък размисъл изключиха телефоните си и отмениха срещите ни. За причината може само да се предполага.

В тази обстановка не е чудно, че хората в малките населени места се притесняват да говорят свободно, защото не знаят каква ще е реакцията на местната власт. Те споделят, че са принудени да правят затворени фейсбук групи , да се питат и да планират какво могат да направят. Чувстват се изоставени и единственият вариант, които виждат пред себе си, е да изчакат, да не се поддават на натиска и да се молят поверието, че фигурката на вещица у дома гони злото и неприятностите.

Exit mobile version