В Русе: Ще разпитват свидетели и вещи лица в Окръжния съд онлайн

Окръжният съд в Русе вече ще може да води отдалечен разпит на свидетели и вещи лица онлайн. Това ще става както по време на съдебни заседания, така и във фазата на досъдебното производство. За целта зала №9 в Съдебната палата е оборудвана със система за провеждане на видеоконференции по европейски проект.

България е от малкото страни-членки на Европейския съюз, която все още не отговаря напълно на препоръките за трансгранично сътрудничество чрез използване на средства за видеоконферентни връзки. В много страни по света възможностите на технологиите за съдебните системи се използват активно. Затова Министерството на правосъдието коригира дози недостатък чрез европейско финансиране, като изгражда такива системи в 19 съдилища в България, сред които и Окръжен съд-Русе.

Проектът, наречен „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебното и съдебното производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването“, е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Exit mobile version