В Русе хванаха украинец, издирван от Интерпол заради кражба на 7,7 млн.долара

Дежурен състав на Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на украински гражданин, обвинен в участие в организирана престъпна група.

Става въпрос за 38-годишния украинец Д. Т., който е бил задържан на 19.11.2022 г. в 14 ч. при рутинна проверка на пътническия трафик на ГКПП „Дунав мост“. Митничарите са установили, че мъжът се издирва с червена бюлетина от Интерпол със заявител Интерпол гр. Минск, P Беларус, с цел арест и екстрадиция за извършено престъпление в Беларус и Кипър.

Според беларуските служби, в периода 2011-2012 г. Д. Т. е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови дaнни на граждани на 84 държави. Тази информация е била използвана за извършване на 160 000 транзакции в онлайн тьрговски сайтове, при което са били извършени разплащания за 7 716 411,70 щ.д.

Наред с това oт страна на властите в P Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита зa различни транзакции при пазаруване в oнлaйн магазини на обща стойност 26 000 000 щ.д. Тези опити не са довели дo причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, тъй като търговските банки ca ycпeли дa блокират наредените преводи.

Окръжен съд – Русе счете, че съществува реална опасност украинецът да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Временното задържане под стража за максималния предвиден в Европейската конвенция за екстрадиция срок от 40 дни ще осигури участието на Д. Т. в производството по екстрадиция.

Определението може да бъде обжалвано в тридневен срок.

 

Exit mobile version