В Русе: Филмът „Дворците на народа“ разказва за емблематични соцсгради в Европа

Прожекцията на любопитната документална лента ще се състои на 28 януари в ДТ „Сава Огнянов“

Изключително любопитен филм ще има своята прожекция в Русе. Документалната лента „Дворците на народа“ е единствен по рода си и представя пет емблематични сгради от социалистическите времена, които се намират в различни европейски страни. Представянето му ще се състои на 28 януари от 19:00 ч в ДТ „Сава Огнянов“, камерна зала „Слави Шкаров“, а билети се продават на касата на театъра. Режисьори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов.

„В наши дни ги гледаме с туристически поглед или изобщо не ги забелязваме, какъвто е случаят с Двореца на републиката в Берлин. Филмът посещава пет емблематични сгради от социалистическите времена: масивни каменни здания, чиито фасади и интериори, подредба на стаите и мебелите, декор и функционалност имат една-единствена цел – да представят политическата система и нейните ценности.

Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа.

Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо – най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е водеща държавна идеология.

Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци”, за да потърсят скритите им тайни. Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях – създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели. Авторите не са съдници, а наблюдатели, любопитни да разберат как тече животът в пространствата на тези машини на времето, как те успяват да оцеляват в наши дни“, се казва в анотацията за „Дворците на народа“.

 

Официална страница на събитието:
https://www.facebook.com/events/2580516155514670/

Официален трейлър на филма:
https://www.youtube.com/watch?v=-MG7DYawvQE

Exit mobile version