В Русе: Театърът показва спектаклите от конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“

Третото издание на Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ започва днес в Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе. В три поредни дни – от 28 до 30 октомври, русенската публика ще може да види спектаклите от тазгодишната селекция, която беше поверена на Богдана Костуркова, драматург на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София.

Програмата на конкурса започва днес, 28 октомври, с класиката „Януари“ от Йордан Радичков, постановка на Дамян Тенев в ДКТ „Иван Димов“ – Хасково. Вторият ден – 29 октомври, е запазен за авторския моноспектакъл „Game Over“ на Ованес Торосян, а на 30 октомври ще се играе спектакълът на Денислав Янев „Една крачка до предела“ по пиесата „Норвегия. днес“ на Игор Бауерзима. Всички представления са от 19 часа, като днес и в петък са на голямата сцена, а в четвъртък – в камерната зала „Слави Шкаров“.

В същата зала от 19 часа на 31 октомври ще бъде обявено името на топ режисьора за тази година. Това ще се случи на тържествена церемония, веднага след премиерата на победителя в миналогодишното издание – Веселин Петров. Заглавието, върху което избра да работи най-добрият млад режисьор за 2019 г., е „Рожден ден“ от Харолд Пинтър. Пиесата за пръв път се поставя на сцена в крайдунавският град и е част от наградата, която театърът предоставя на режисьора, спечелил конкурса – договор с ДТ „Сава Огнянов“ за постановка на спектакъл по избор.

Националният конкурс за млад режисьор се провежда за трета поредна година и се подкрепя от Община Русе по програма „Култура“ още от неговото създаване през 2018 г.. Събитието носи името на Слави Шкаров, един от най-авангардните и гениални режисьори, творили на сцената в Русе и оставили трайна следа в историята на българския театър.

Exit mobile version