В Русе се търсят големи апартаменти, цената гони 1000 евро на кв.м

Купувачите на имоти в Русе търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения. Това е тенденцията, която се наблюдава от началото на 2021 г., стана ясно на втората от поредицата бизнес закуски на Imoti.net. На нея се събраха представители на имотния бизнес и специалисти от бранша, които обсъдиха състоянието на пазара.

Сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града, кв. „Възраждане“ и кв. „Здравец“. Средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро, като се очаква, че до края на годината цената може да стигне и 1000 евро на кв. м. Като основна причина за това посочиха поскъпването на строителните материали.

Въпреки че купувачите търсят по-големи жилища, специалистите в региона наблюдават спад с 1% на сделките при покупка на имот за първото тримесечие на 2021г. в сравнение със същия период на миналата година.

В Русе и околността все още не е налице засилен интерес към закупуване на къщи извън града. Въпреки това се търсят двуетажни масивни къщи с около 1 декар двор на цени от 40-50 хил. евро, които се намират на разстояние до 15 км от Русе в селата Червена вода и Николово, както и в град Мартен.

Според статистиката на отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка за първото тримесечие на 2021 г. се наблюдава ръст от 43% при сделките за покупка на къщи, като се прави сравнение със същия период на 2020 г. При сделките за купуване на апартаменти увеличението е с 65%.

70 % от кредитополучателите са хора, които имат завършено висше образование. Освен това е измерен ръст от 300% в усвоените кредити на клиенти, които са заявили дигитална консултация и запитване.

 

Exit mobile version