В Русе: Работещите в ясли и градини ще помагат по желание в социалните дейности

Персоналът на детските ясли и градини в Русе ще може да се върне на работа, ако желае. Докато заведенията са затворени за посещение на деца, работещите ще могат да се включат в други дейности, свързани с пролетно почистване, дезинфекция, боядисване на съоръженията в дворните пространства.

До това предложение се е стигнало след проведено съвещание между общината, работодателските организации и синдикатите в здравните, социалните и образователните дейности, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Енчо Енчев. Причината е, че платените отпуски на служителите и най-вече на непедагогическия персонал, които са малки като дни, изтичат. След съгласуване с началника на РУО Росица Георгиева те ще имат възможността да се върнат на работа, като същите действия ще могат да се приложат и за училищата.

Здравните специалисти от детските заведения могат да са полезни като доброволци в социалните домове, които заради извънредното положение са при затворен режим. Всеки от медицинските сестри и фелдшерите, който поиска да се включи, ще бъде изследван за коронавирус и след това ще бъде свободен да помага.

В същото време кухните на детските градини могат да се използват за разширяването на услугите на обществената трапезария, която до момента обслужваше 110 души, а сега ще се грижи за 250 русенци. Тъй като кухнята на трапезарията няма капацитет да приготви храната за толкова хора, вариантът са кухните на градините, които са сертифицирани, каза още зам.-кметът Енчо Енчев.

Общината ще има нужда от доброволци и за разнасянето на безплатни пакети с храни за семейства в затруднение. Инициативата е съвместна с БЧК-Русе. Осигурено е финансиране за около 2000 пакета, като ще се търсят средства за още около 3000 пакета. Днес предстои обсъждане на организацията за приемане на заявления от нуждаещите се граждани, като се предвижда градът да бъде разделен на 6 зони, за да се улесни разнасянето на храната и работата на доброволците. Тук също могат да участват здравните специалисти от детските заведения.

Exit mobile version