В Русе представят дебютната книга „Всяка вечер точно в VII“ на Петя Юрчевич

На 28 август издателство „Моята книга“ ще представи дебютната книга „Всяка вечер точно в VII“ на Петя Юрчевич в град Русе. Премиерата ще започнев 19.00 ч. и ще бъде в кафе-библиотека „Budda House“ на ул. Добруджа, № 4. В представянето ще участва авторката, която ще прочете откъси от книгата, редакторката на книгата – д-р Андриана Спасова и литературният критик  д-р Яница Радева. Заповядайте!

Петя Юрчевич е родена в град Свищов. От дълги години живее извън България, но Русе и Свищов остават дълбоко в сърцето ѝ. „Всяка вечер точно в VII“ е първият ѝ сборник с разкази, написани в различни периоди от живота ѝ. Някои от творбите са участвали в български и чуждестранни конкурси. Разказът „Равновесие“ е отличен и включен в изданието „Антология“ (2021) на националния конкурс „Албена“.

„Лекотата на общуването и интелектуалното предизвикателство – това са двете най-кратки и несъмнено точни формулирания на процеса на работа с дебютната книга „Всяка вечер точно в седем“ на талантливата писателка Петя Юрчевич. Как бих синтезирала общуването между мен като автор и редактор и П. Юрчевич като нов автор и изключителен читател на българска и чуждестранна литература?

Първата асоциация идва, като ви припомня хитроумното и есеистично заглавие на Умберто Еко „Това не е краят на книгите“ и прекрасните емблематични разговори между него и Жан-Клод Кариер и Жан-Филип дьо Тонак за историята на книгата и историята на четенето от предмодерното писмо и египетските папируси до епохата на цифровизация и дигиталните четци. Работата с текста на Юрчевич беше най-малкото езикова и литературна редакция, коригиране на правопис и пунктуация, работата с текста на Юрчевич беше преди всичко общуване между два писателски гласа, между две читателски нагласи, понякога близки и допълващи се.“

д-р Андрина Спасова

„Написан с вкус към чуждоземното – било като интериор, било като избор на имена и места – дебютният сборник „Всяка вечер точно в седем“ на Петя Юрчевич строи мироздание на примирение и надежда, на приказност и легендарност, без да забравя за болката, която е част от всяка среща на човека със света. Въпреки темите за болестта и изпитанията, към които можем да добавим и самотата, от разказите струи светлото чувство от важната среща. Тя може да настъпи точно в седем. Или когато сме готови за нея.“

Д-р Яница Радева

Exit mobile version