В Русе почетоха жертвите на арменския геноцид

С едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя пред мемориала в двора на арменската църква „Сурп Аствадзадзин“ в сряда вечерта в Русе бе почетена паметта на жертвите на арменския геноцид. Възпоменателната церемония бе посветена на 109-ата годишнина от трагичните събития

По време на възпоменателната церемония бе отслужена църковна служба от отец Дирайр Хадавян, а от арменското физкултурно дружество „Хоменътмен“ и Народно читалище „Анжела Чакърян – 2008“ беше подготвена богата културна програма, включваща рецитали и танци. Представители на арменската общност припомниха част от историческите факти около събитията отпреди повече от век.

На 24 април 1915 г. в Цариград са арестувани, а малко след това убити над 200 интелектуалци от арменски произход. С това се слага началото на избиването на над 1,5 млн. арменци в Османската империя, както и на прогонването на много други, извършвано в годините до 1922 г. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Трагичните събития, разиграли се през 20-и век, са известни в цял свят като Арменски геноцид, а скръбната годишнина по традиция се отбелязва на 24 април.

Exit mobile version