В Русе: Пожарникарите ще помагат при нужда, ще мерят вредни вещества във въздуха

Пожарникарите от Втора районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са в готовност да помагат при съмнения за замърсяване на въздуха. От днес служителите на пожарната ще бъдат ежедневно на разположение с техниката, с която разполагат. Ако има сигнали за миризми и изпускане на опасни и вредни вещества от потенциални замърсители, огнеборците ще отиват на място. Те ще правят измервания, като резултатите ще бъдат предоставяни на Общинския кризисен щаб за чистотата на въздуха. Показанията, които бъдат отчетени от уредите, ще бъдат само за сведение, тъй като те нямат административна стойност.

Предвижда се следващата седмица на различни места в града да бъдат разположени и мобилни станции за измерване на атмосферните показатели. Община Русе е получила уверение от Изпълнителната агенция по околната среда и водите, че ще бъде предоставена станция за измерване на замърсяването в Източната промишлена зона. За момента не е ясно какъв точно ще бъде броят на въпросните мобилни станции, нито откъде ще бъдат осигурени – дали ще има и други, освен съществуващата на РИОСВ-Русе и обещаната от ИАОСВ.

В същото време служители на специализираното общинско звено КООРС, по заповед на кмета Пенчо Милков, дават денонощни дежурства в близост до един от заводите, сочен за замърсител. В момента се подготвя съществуващата инфраструктура на общинската територия и до броени дни ще се монтират камери за постоянно видеонаблюдение.

 

Exit mobile version