В Русе отбелязват в два дни 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

В Русе подготвят военно-историческа реконструкция за 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

ВМРО-Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание „Приказка за България“ канят русенци да отбележат заедно 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година – най-мащабното въстание за обединение на българските земи. В края на настоящата седмица в Парка на младежта в Русе до неговата емблема – Вазата, в два поредни дни ще се проведат няколко патриотични инициативи.

На 28 юли, петък, от 11 до 19 часа сдружение „Приказка за България“ в Музей на открито ще предложи оръжейна експозиция на оръжия и военно снаряжение от различни исторически епохи, а специална изложба ще разкаже за подготовката и хода на въстанието. За желаещите да опитат своя мерник организаторите предлагат на място стрелба с лък и пушка.

На 29 юли, събота, от 11 часа ще се проведе военно-историческа реконструкция на моменти от Илинденско-Преображенското въстание 1903 година с участието на русенския клон „Ангел Кънчев“ на дружество „Традиция“ и с подкрепата на НЧ „Гоце Делчев 2009“ – Русе и НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе. Зрителите ще научат повече за връзката на града ни с организацията на въстанието. Входът и през двата дни е свободен.

Exit mobile version