В Русе: Искат бърза промяна на леглата при скок на заболелите от КОВИД /ВИДЕО/

Областният оперативен щаб за борба с коронавируса в Русе ще настоява пред здравния министър да има по-бърза реакция при намаляване или увеличаване броя на болничните легла за пациенти с COVID-19, както и въвеждането на пазарни цени на медикаментите и консумативите, които се предоставят на РЗИ и лечебните заведения. Областният управител Борислав Българинов настоява и за по-сериозно включване на личните лекари във ваксинационната кампания. На щаба е била обсъдена и идеята при положителен антигенен или PCR тест предписанието за карантина да се издава от лабораторията, направила изследването, за да се спести време. Това обаче е само в сферата на предложенията.
От днес леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болниците в Русенско са двойно намалени. От 146 вече броят им е 75, като най-много легла за умерено тежки случаи има в Университетска болница „Канев“ – 23. Реанимационните легла за пациенти с коронавирусна инфекция там са 2, а в УМБАЛ „Медика“ – 12. Болницата в Бяла разполага с 10 легла, а готовност за настаняване на пациенти за неинтензивни грижи имат и от Комплексния онкологичен център. В Белодробната болница леглата стават 13.

Идеята е по този начин да се гарантира своевременно лечение на пациенти с други заболявания, тъй като все още към момента броят на новозаразените с коронавирус е сравнително нисък. Въпреки това лечебните заведения в региона са в готовност във всеки един момент да увеличат отново броя на леглата за хора, заболели от коронавирусна инфекция. Анализ показва, че това може да се случи за максимум 48 часа.

Exit mobile version