В Русе избирателната активност е с 3,8 % по-висока от местните избори през 2015 г. /ВИДЕО/

В областта най-много са гласували до момента в Две могили – 17 %

8,5 % е избирателната активност в община Русе към 10 часа, съобщи на пресконференция председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов. До момента са гласували 11 304 души от общо 141 305 избиратели с право на глас в общината. За сравнение сега активността в гласуването за кмет и общински съветници е по-висока с 3,8 % от предишните местни избори през 2015 г., когато към този час своя вот са пуснали 4,7 % от избирателите.

В Русе активността е най-слаба в сравнение с другите общини от областта. Средната активност за Русенска област е 9%, като в отделните общини тя е: Борово – 12%, Бяла – 10%, Ветово – 15%, Две могили – 17%, Иваново – 14%, Сливо поле – 9% и Ценово – 16%.

Следващата информация относно процента на избирателна активност ще бъде публикувана след 12.30 ч.

До момента в ОИК-Русе са постъпили три жалби, като две от тях вече са разгледани и са оставени без уважение. Едната е за лице без отличителен знак в секция в Ново село, но се е оказало, че баджът е бил под палтото, с което е бил наметнат въпросният човек. Втората е за премахнати избирателни списъци пред секция в Николово, но това е отстранено своевременно. Третата е за струпване на хора пред сградата, където има две секции за гласуване в Червена вода, като се твърди, че това би могло да възпрепятства достъпа на желаещите да гласуват. Тя ще бъде разгледана тепърва.

Към момента изборният ден протича нормално, всички 217 секции работят, няма сигнали за проблеми или за дълги опашки от чакащи да упражнят правото си на глас.

Exit mobile version