В Русенско: 1 общопрактикуващ лекар отговаря средно за 1607 пациенти

Portrait an unknown male doctor holding a stethoscope behind

Болничните легла в лечебните заведения в Русенско почти изцяло покриват медицинските нужди на населението в региона. Това стана ясно от представеното предложение за нова здравна карта по време на заседание в Областната администрация.

Към момента общият брой на леглата в областта е 1690. Според направен анализ има необходимост от тяхното увеличаване с още две за интензивни грижи, които се предвижда да бъдат в Университетска болница „Медика-Русе“. Хирургичните легла са 448. Това обаче надвишава позволения брой от Министерството на здравеопазването. Според областния управител Данаил Ковачев бройката на хирургичните легла не трябва да бъде намалявана, тъй като опасността от пътно-транспортен травматизъм в региона е много голяма, а също така в Русе се лекуват и много пациенти от съседни области.

От РЗИ отбелязват, че в областта е разкрит пълен спектър на клиники, отделения и структури от всички хирургични специалности, включително лицево-челюстна хирургия и кардиохирургия. Подобни отделения има само в още няколко болници в национален мащаб.  Така населението от област Русе има възможност да получава тясно специализирана хирургична помощ, без да е необходимо да пътува до болници от далечни населени места.

Запазването на по-голям брой хирургични легла се основава и на броя преминали болни от съседни и други области. Над 22% от преминалите през болниците в Русенско са от областите Разград, Силистра, Търговище, Шумен и Велико Търново. В двете структури по съдова хирургия в двете университетски болници „Канев“ и „Медика-Русе“ се развива високотехнологична иновативна дейност – инвазивна ангиология, която е в голям процент спешна.

Област Русе се нарежда и в челните позиции на страната по брой преминали болни през лечебните заведения веднага след София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

По-детайлен анализ показва, че педиатричните легла в Русенско са 106, акушеро-гинекологичните – 75, по физикална и рехабилитационна медицина – 167, а тези за продължително лечение и палиативни грижи – 51. При никои от тях не се налага промяна на този етап.

Колкото до извънболничната помощ, то общопрактикуващите лекари в областта са 118, а зъболекарите – 204. Така се оказва, че на всяко джипи в региона се падат средно по 1607 пациенти. Специалистите пък по здравни грижи, работещи също в извънболничната помощ са 104. От тях 11 са акушерките, 18 са фелдшерите, 73 са медицинските сестри и двама са клиничните лаборанти. Спазено е предвиденото съотношенията между лекари, зъболекари и специалисти по здравни грижи. Сред положителните тенденции е, че няма населени места в региона, които да не се обслужват от медицински специалисти. Въпреки това се наблюдава застаряване и намаляване на общопрактикуващите лекари в извънболничната помощ и на специалистите по здравни грижи.

По време на заседанието бе отчетено и, че в Русенския университет „Ангел Кънчев“ има факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ и част от дипломиралите се там остават на работа в лечебните заведения в региона, но предимно в болничната помощ. Изключително положително бе оценено, че УМБАЛ „Медика-Русе“ дава възможност на обучаващите се специалисти по здравни грижи в свободното им време срещу заплащане да работят като технически асистенти в болницата. Това допринася много за въвеждане на младите специалисти в лечения процес на болничното заведение и им дава практически познания и умения.

 

Exit mobile version