В Русенско: С пет машини ще демонстрират как ще ce гласува на избори 2 в 1

Пет демонстрационни машини ще бъдат предоставени на Районната избирателна комисия в Русе, за да се проведат обучения за гласуване на изборите 2 в 1. Машините ще обиколят всички общини в областта, за да се обхванат максимален брой населени места. На тях хората ще могат да се запознаят практически с процедурата за вота на 14 ноември.

Според предварителния анализ средно времето за гласуване няма да е повече от три минути, ако избирателят реши да гласува и за парламент, и за президент.

Централната избирателна комисия вече качи симулатор на машинното гласуване на сайта си. Чрез него всеки може да се упражни и да „гласува“ стъпка по стъпка преди изборите 2 в 1. В сайта на екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители. След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор.

Симулаторът може да бъде тестват на следния уеб адрес: http://vote.bss.design/.

 

Exit mobile version