В Русенско: Няма да спират плановия прием и операциите /ВИДЕО/

Областният оперативен щаб в Русе отхвърли предложението на Регионалната здравна инспекция за спиране на плановия прием в болниците и плановите операции. Лечебните заведения са се противопоставили на това и мнозинството е гласувало „против“, съобщи областният управител Борислав Българинов.

На практика въпреки повишената заболеваемост няма да бъдат въвеждани допълнителни ограничителни мерки. Единственото, което ще бъде направено, е да се разкрият ваксинационни пунктове и през почивните дни в Русе. За момента такъв има единствено в болницата в Бяла. Къде и кога ще работят ще стане ясно след преценка от РЗИ. Всяка община ще трябва да проведе общински щаб и също да докладва на здравната инспекция.

Учениците ще продължат да посещават учебните занятия както досега – повечето присъствено, а някои онлайн. По данни на Регионалното управление на образованието 118 ученици в областта са дали положителни проби до момента, от които в Русе -111, в Бяла – 6, в Две могили –2, Сливо поле -1. Контактни са били 1400 деца. От учителите положителни са 40 души, а 31 са контактни. Карантинираните паралелки са 63, от които 1 в Бяла. Общият брой на заразените ученици е под 10 %.

Отделно Всяка община ще трябва да проведе общински щаб за обстановката и също да докладва на здравната инспекция.

 

Exit mobile version