В Русенско: Над 85 % от медиците са ваксинирани, има два мобилни кабинета

Медиците, фармацевтите и помощният медицински персонал в Русенско са ваксинирани малко над 85% с първа доза, като тези със завършен имунизационен цикъл са около 43%, стана ясно на срещата на областния управител Борислав Българинов с и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева,  общопрактикуващи лекари и представители на общините. Сравнително нисък остава делът на имунизираните, които работят в социалните институции. Около 50% от потребителите на социалните услуги са вече ваксинирани.

Достатъчно количества от всички налични ваксини срещу COVID-19 са осигурени в област Русе. В ход е активна информационна кампания за ползите от имунизацията, като брошурите на РЗИ ще се разпространяват и в хранителните магазини в малките населени места. В момента функционират два мобилни ваксионационни кабинета. Единият е към болницата в Бяла, а другият към РЗИ, който е насочен към трудноподвижни хора, работещи в предприятия и живеещи в отдалечени места от цялата област. За него отговаря д-р Елисавета Светославова на тел.: 0888 138 142. Екипът на РЗИ е в готовност да посети всяка част от областта, стига да има поне шестима души, желаещи да се имунизират с ваксината на „Пфайзер“, единайсет с „Модерна“ или петима с „Янсен“ – колкото са дозите в един флакон от съответния препарат. Възможност има и за ваксиниране с препарата на „Астра Зенека“.

Справка в Единния информационен портал показва, че област Русе се справя по-добре от средното за страната в процеса по ваксинация. Регионът се намира на 10-то място в страната по брой поставени дози от някоя от ваксините, а по брой лица със завършен ваксинационен цикъл е на 11-то място.

 

Exit mobile version