В Русенския университет бе открита 62-ата годишна Международна научна конференция

Днес, 27.10.2023 г., в Русенския университет бе открита   62-ра годишна международна научна конференция, организирана от университета и Русенския съюз на учените.

Научният форум бе открит от ректора на Русенския университет и Председател на Съюза на учените -Русе – академик Христо Белоев, който поздрави участниците и им пожела на добър час.

Научната и пле­нар­ната сесии се провеждат съответно: в Силистра на 27 октомври, в Русе – на 27 и 28 октомври и в Разград на 3 и 4 ноември 2023 г.

Темата на конференцията е „Нови индустрии, дигитална икономика, об­щест­во – Проекции на бъдещето“ – VI. Програмата включва представянето на повече от 390 научни доклада, които ще бъдат изнесени през всички дни на сесията и други паралелни научни форумни събития.

По традиция са обособени 30 тематични направления в трите града на форума (Русе – 24, Силистра – 3, Разград – 3). Броят на сесиите по научни направления, пленарни доклади и съпътстващи научни прояви е 47 (Русе – 37, Силистра – 5, Разград – 5). Общият брой на резюметата и пленарните доклади от програмата е 386 (Русе – 317, Силистра – 29, Разград – 40).

Пленарни доклади при откриването на Конференцията изнесоха:

Пленарните докладчици бяха удостоени за своите разработки с Кристален приз и диплома от ректора на Русенския университет и Председател на Съюза на учените-Русе – академик Христо Белоев.

Участници и слушатели на конференцията в залите и онлайн на паралелните научни събития бяха учени и изследователи от: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Полша, Франция, Испания, Индия, Казахстан, Словения, Македония, Словакия, Узбекистан, Таджикистан, Украйна, Молдова, Румъния, Русия, Палестина.

Следните паралелни събития се проведоха по време на форума:

14:00 – 15:00 ч. Паралелно научно събитие: Премиера на книга: Ивелина Вaтова – Геокомуникациите и азиатският век, Зала 1.322, Ректорат

14:00 – 15:30 ч. Паралелно научно събитие: Презентация на фирмата „Modern World” за управление на дизайна, зала „Werner von Siemens“ 2G.204

15:00 – 16:00 ч. Паралелно научно събитие: Уеб семинар HORIZON, Зала 1.322, Ректорат

На форума авторите обсъждаха своите виждания в следните изследователски обла­с­ти и теми:

 Селскостопанска техника и технологии; Ремонт и надеждност; Топло­техника, хидро- и пнев­мотехника; Екология и опазване на околната среда; Промишлен дизайн; Химични техно­логии; Биотехнологии и хранителни технологии; Машиностроене и инженерни технологии; Електротехника, електро­ни­ка и автоматика; Комуникационни системи и мрежи; Транспортни и меха­нични науки; Икономика и мениджмънт; Междукултурна и поли­тическа кому­никация; Европеистика и между­на­родна сигурност; Социал­на работа; Математика, Инфор­м­атика и Физика; Педагогика и психо­логия; История, етнология и фолклор; Лингвистика, литература и изкуствознание; Промоция на здравето; Медицинска и клинична диаг­ностична дейност; Здравни грижи; Правни науки; Национална сигурност; Качество на висшето образование.

Председател на конференцията е акад. Христо Белоев, дтн, DHC mult., Академик на БАН, Ректор на Русенския университет и Председател на Съюза на учените – Русе, а научен секретар е проф. дн Диана Антонова.

 

Exit mobile version