В полунощ: Стартира 24-часова операция за скорост у нас и в цяла Европа

От 00 часа тази нощ в продължение на цяло денонощие ще се проведе 24-часовият маратон за контрол на скоростта, който ще извършват екипите на „Пътна полиция“. Той е част от специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция“. Аналогични операции са планирани на територията на всички страни членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

Специализираната операция за скорост ще продължи до края на седмицата. В календара на Roadpol е заложено два пъти в годината да се провежда операция за контрол на скоростта. Причината за това е факта, че несъобразената скорост остава основна причина за по-голямата част от пътнотранспортните произшествия.

От Пътна полиция напомнят, че санкциите за превишена скорост започват от 20 лв. за превишаване с 10 км/ч, с прогресивно увеличаване спрямо самата скорост на автомобила.

Изготвените анализи показват, че през 2020 г. у нас при несъобразена скорост са настъпили най-много тежки пътнотранспортни инциденти с най-голям брой загинали и с най-много ранени.

 

Exit mobile version