В „Медика“: Лекарят с най-дълъг стаж и най-младата акушерка се събраха за Бабинден /ВИДЕО/

УМБАЛ „Медика“ промени традицията на отбелязване на Бабинден в отделението по Акушерство в частната болница. Вместо началника му, в церемонията взе участие акушер-гинекологът с най-дълъг стаж д-р Динка Димитрова, която изражда бебета вече 35 години. Ритуално ръцете й бяха измити от най-младата акушерка в отделението, което навлиза в третата година от създаването си.

На днешния празник управителят на Лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов отчете положителна тенденция в работата – двойно са се увеличили лекарите в отделението по Акушерство с дейност Неонатология и са родени два пъти повече бебета.

През 2018 г. в  УМБАЛ „Медика“ са проплакали 194 бебета – 95 момчета и 99 момичета, докато през първата година са се родили 107 деца.  Тогава в отделението са работили 6 лекари, 8 акушерки и 2 медицински сестри. В момента екипът се състои от 12 лекари – акушер-гинеколози, неонатолози и педиатри, 10 акушерки и 3 медицински сестри. Голяма част от кадрите идват от Русенския университет, с който болницата си сътрудничи успешно.

От „Медика“ се похвалиха с добрите условия, които имат и които привличат все повече родилки. Отделението разполага с две самостоятелни родилни зали, една операционна и две стаи за интензивно наблюдение на новородени. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за родилките и бебетата. През изминалата година са доставени още една фототерапевтична лампа и 2 кувьоза.

Повечето от родилките са от Русе, но не липсват жени и от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е на 17, а най-възрастната на 43 години.

Exit mobile version