В защита на хората: Кметът на Кубрат даде на съд поскъпването на водата /ВИДЕО/

Кметът на Кубрат дава на съд поскъпването на водата. Той е пуснал жалба до Административния съд в София срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което от началото на август жителите на общината ще трябва да плащат по 5.30 лв. за кубик. Повишението с близо лев и 70 ст. е непосилно както за хората, така и за бизнеса.

В община Кубрат 70 процента от трудоспособното население е на минимална заплата, а останалите са безработни. Пенсионерите разчитат най-вече на децата в чужбина.

„Досега плащахме 25-30 лв., сега ще отиде към 50 лв. и как да се оправяме. Храната и тя скъпа, просто не е е за говорене. Без вода не може, без хляб и манджа не може, имам за 100 лв. лекарства, аз съм диабетик, а пенсията ми е минимална“, казва Георги Чуков.

„Една пенсия закъде стига, ако не са синовете ми от чужбина да ми пращат някой лев, не стига пенсията. Лекарства, ток, вода. А без нея може, трябва да пием, да се къпем, да си готвим, не може“, споделя Божанка Добрева.

Поскъпването на водата е мотивирано със загубата на вода и т.нар. социална поносимост, заложена в бизнес плана на ВиК-оператора. И община Кубрат, и общинският съвет категорично не го приемат. Затова кметът обжалва решението на КЕВР.

„При положение , че социалната поносимост става 5,30 лв. за 2022 г., за 2023 г . се очаква 5,43 лв., 2024 г. – 5,69 лв., а същевременно инвестиции нямаме. Самият бизнес, където по малките населени места имаме оранжерии, още отсега почнаха да мислят за закриване на оранжериите. При тази цена на водата не могат да реализират продукцията“, казва кметът на Община Кубрат Алкин Неби.

Той и екипът му виждат и още едно основание за обжалване.

„КЕВР имаше един назначен неправомерно председател и съдът върна стария председател, именно логиката е, че неправомерно назначен председател би трябвало решенията да са неправомерни“, казва Алкин Неби.

Проблемът в региона е, че е единствената област, където има две ВиК-асоциации. Така не може да се кандидатства за европейски средства, по проекти и за рехабилитация на водопроводната система, обяснява кметът.

Тъй като в Кубрат водата се вади с дълбок сондаж и това гълта много ток, трябва да се помисли за алтернативни източници на ток. Качеството на водата също не е добро, тъй като е много варовита, недоволстват хората. „Не се мисли за подобряването на качеството, а увеличаваме цените“, казват те. В същото време според статистиката на ВиК-оператора потребителите ежегодно се увеличават, докато според реалната демографска картина те намаляват постоянно. Жителите на Кубрат се надяват, че съдът ще уважи жалбата на кмета и ще отмени поскъпването на водата.

 

Exit mobile version