В дом „Възраждане“ имат вече 15 случая, обмисля се изолацията на нови болни /ВИДЕО/

Огнището на коронавирус в дома за стари хора в Русе се разраства. След като вчера бяха установени 8 заразени – трима от персонала и петима обитатели на дома, днес те са се увеличили двойно и вече са 15 души.

„Към момента имаме с положителни тестове четирима служители, като един от тях е само в болнично заведение, другите са в домашна карантина и са в добро общо състояние. Имаме 11 потребители с положителни тестове, като всичките 11 са изведени от дома и са настанени в болницата. 10 от тях са в добро общо състояние, някои дори са и без температура, а само един е с малко по-влошено здравословно състояние към момента. До вчера са взети тестове на целия персонал тестове, като всички останали са с отрицателни проби“, обясни директорът на дом „Възраждане“ Ани Венкова.

По нейно настояване от понеделник ще бъдат направени и тестове на всички над 200 потребители на социалната услуга. Мерките за дезинфекция са засилени, а посещенията в дома са забранени. Потоците се разграничават, за да няма сливане на обитателите. Препоръчва се на близките, които имат възможност, да вземат възрастните си роднини у дома през месец август.

В дома се надяват да са стигнали пика на заразата и да няма нови случаи. За момента съгласно заповедта на здравния министър всички възрастни хора в дом „Възраждане“, които са рискова група, при положителен тест се извеждат от институцията и се настаняват в болница. „Това се налага, тъй като потребителите ни са със съпътстващи заболявания. Мислим и обсъждахме с общината, ако станат повече, да ги изолираме – или да се използва пенсионерския клуб, който е самостоятелна сграда, или да се изолира цял етаж. Но дано да не стигаме дотам“, каза още Ани Венкова.

 

Exit mobile version